2009 július 17., péntek

Az Erdélyi Impressziók című kiállítás a Vármegye Galériában 2004. május 11-én nyílt meg. Megnyitotta Szepes Hédi művészettörténész, közreműködött Mackó Mária. A kiállítás 2004. július 10-ig volt látogatható.
A kiállító művészek:
Bach Hedda – Karlsruhe, Bandi Katalin – Marosvásárhely, Csata Hermina – Nagybánya, Csíky Szabó Ágnes – Marosvásárhely, Hunyadi Mária – Marosvásárhely, Katona Szabó Erzsébet – Gödöllő, Károly Zöld Gyöngyi – Kolozsvár, Kecseti Gabriella – Budapest, Kolumbán-Kántor Zita – Marosvásárhely, Köllő Margit – Sepsiszentgyörgy, Labancz Cismasiu Ágnes – Torda, Nagy Dalma – Marosvásárhely, Novák Ildikó – Kolozsvár, Szabó Bokor Márta – Kolozsvár, Tudoran Gacsályi Klára – Kolozsvár

A megnyitón

A megnyitón

Az újabb és újabb modern öltözködési elképzelések egyik legállandóbb forrása mindig a népiség, a népművészet, mert ebben csapódott le a sokszázados, sőt sok ezeréves történelem „minden édessége”; benne maradt meg a régi korok sok-sok hangulati és esztétikai értéke.
A magyar népművészet ma is élő, nemcsak a táncban, a zenében, az irodalomban, de az öltözködésben is.

Hunyadi Mária: Honvágy

Hunyadi Mária: Honvágy

Az Erdély Művészetéért Alapítvány Vármegye Galériájában, 1996-ban rendeztünk először textiltárlatot a Budapesti Őszi Fesztivál keretében, ahol a kolozsvári textilművészek gyűjteményes kiállítását mutattuk be.
A Kolozsvári textilművészek bemutatása óta egy új nemzedék jelentkezett az erdélyi textilművészetben. A kiállításra mind a mai napig emlékeznek a szakmában.
Az 1996-ban Budapesten bemutatkozó művészek: Gazdáné Olosz Ella, Pongrácz Antónia, Basso Stanescu Elena, Bitay Katalin, Branzas Ana Raveca, Ciupe Mária Sarolta, Csata Hermina, Dobra Covic Adriana, Gheorghiu Mariana, Horvath Bugnariu Corina, Károly Zöld Gyöngyi, Moraru Liliana, Novák Ildikó, Nagy Dalma, Serban Doina, Szabó Bokor Mária, Zimán Vitályos Magda.
A kiállítás rendezője Csernitzky Mária művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria munkatársa volt, aki az Erdélyi Impressziók kiállítás 2004-es rendezésére is vállalkozott.
2001-ben Madarászné Kathy Margit ruhatervező iparművész Megidézett örökségünk című kiállítása volt látható a Vármegye Szalonban, mely szintén nagy sikert aratott.
E sikereken felbuzdulva a Modern Etnika iparművész csoport, melynek erdélyi, felvidéki tagjai is vannak elhatározta, hogy Erdélyi impressziók címmel a Vármegye Galéria ihletésére kiállítással jelentkezik a budapesti közönségnek a Budapesti Őszi Fesztivál keretében egy erdélyi anyaggal.
Az Erdélyi impressziók 2002. évi kiállításon bemutatkozó művészek:
Balázs Klára, Bányász Judit, Bein Klára, Borz Judit, Egressy Teréz, Góth Katalin, Göbölyös Márta, Katona Szabó Erzsébet, Kecseti Gabriella, Kozma Vera, Madarászné Kathy Margit, Manninger Mária, Mészáros Éva, Molnár Imre, Nyári Ildikó, Sárváry Katalin, Tankó Judit.
A 2004-ben megrendezett tárlatot a 2002-ben megrendezett Erdélyi Impressziók kiállítás ihlette. A Modern Etnika iparművész csoport erdélyi utazásai elősegítették a kapcsolattartást a művészekkel. Ezért is választotta Kecseti Gabriella vezetésével a kiállításra szerveződő művészcsoport az Erdélyi Impressziók fantázianevet.
Az irányzat kiemelkedő képviselője a Modern Etnika iparművész csoport, melynek 1991-es csoporttá szerveződésük óta számos kiállítása volt már Budapesten, nagy sikerrel szerepeltek Bécsben, Prágában, Barcelonában, Helsinkiben, Párizsban, Japánban Tokion kívül még számos városban. A Vármegye Galéria felkérésére egy erdélyi ihletésű anyagot is készítettek a csoport tagjai 2001-ben.
Az egyik nagyszerű lehetőségünk a másság megteremtésére éppen a népművészet és a történelmi viselet. A legfontosabb, hogy a hagyományos stílus ne egy kirekesztő, konzervatív, avítt gondolkodás külső megjelenését szolgálja, hanem éppen ellenkezőleg, a XXI. század elejének ízlését, megújulva és átalakulva, de mégis sajátosan tükrözze. Az újabb és újabb modern öltözködési elképzelések egyik legállandóbb forrása mindig a népiség, a népművészet, mert ebben csapódott le a sokszázados, sőt sok ezeréves történelem „minden édessége”; benne maradt meg a régi korok sok-sok hangulati és esztétikai értéke.
Az Erdélyi impressziók iparművész csoport tagjai üzenetüket a gyorsuló időben, a biztos alapokat jelentő nemzeti hagyományra építik. A sokszínűség mellett, elsősorban olyan jellegzetességeket formáltak műfajaik nyelvére, amely a Kodály Zoltán-i, Bartók Béla-i zenekultúra alapjain áll; amelyben Ady Endre századfordulós magyar költőnk látomásai, Illyés Gyula 50-es, 60-as évekbeli történelmi felelősségvállalásai éppen úgy termékenyítő alapot jelentettek, mint az 1990-es politikai rendszerváltozás óta folyamatos megújulás.
A tradíciók mással nem pótolható tudásának valódi megértése és újraalkalmazása a tét.
A csoport tagjai más-más technikával és felfogással alkotnak: van, aki eredeti népi hímzést applikál, vagy hímez bele egy divatos formába, a másik anyagában és szabásában népi, ám díszítése modern. Más a keresztszemes hímzés mintáit alkalmazza kötött pulóvereken.
Romantika, szenvedélyesség, a népművészeti hagyomány évszázadain kialakult arányérték, lüktető ritmusok a sima vonalvezetésben, tompított színharmóniák a plasztikus forma és mozgás érvényre juttatásában, az emberszeretet derűje, a világra nyitottság bölcs szűrője és a művészek biztonságos szakmai tudása teszi.
A magyar népművészet ma is élő, nemcsak a táncban, a zenében, az irodalomban, de az öltözködésben is.