2019 május 31., péntek

Kárpát-medence feketén-fehéren

10 év, 9 ország, 5 album, több mint 1000 kárpát-medencei helyszín szerzői válogatása

Gyűjtő munkám a jelenlegi határainkon túl élő írók, költők, művésztársak portrésorozataival indult. Ebből született a Határtalan irodalom 1-2-3 kötete, amely a Magyar népművészet 1000 csodája című albummal folytatódott, s végül a közelmúltban befejezett, az épített és tárgyi emlékeket „leltározó” vaskos kötettel, a Kárpát-medence 1000 magyar csodája cíművel zárult. Pontosabban szólva ez a munka befejezhetetlen.

A jelenlegi, mintegy 50 db fekete-fehér képből álló összeállítás alapja lehet a trianoni szerződés századik évfordulója alkalmából megrendezendő, átfogó kiállításnak.

Kaiser Ottó

Extra Hungariam non est vita, si est vita, non est ita. Magyarországon kívül nincs élet, ha van is, az nem olyan. E sokat idézett, valamikor a 17-18. században keletkezett mondás tökéletesen fejezte ki azt a ragaszkodást, hogy oly sok, nehézséggel terhelt évszázad után is jó itt élni, itt Magyarországon.

S bár az élet azóta is folyamatosan próbára teszi az itt élő embereket, mégis – miként arról Kaiser Ottó képei is tanúskodnak – van mire büszkének lennünk: csodálatos panorámáját láthatjuk ugyanis e kötetben a Kárpátok (latinul: Carpates) tárgyi kultúrájának, természeti szépségeinek, az épített környezetnek.

Időutazás? Leltár? Patriotizmus? Valószínűleg mindez egyszerre. Számomra pedig egy életre szóló élmény volt, hogy Fiumétől a Házsongárdi temetőn át Szepescsütörtökig együtt barangolva rövid történeteket, történelmi összefoglalókat írhattam a képek mellé. Kívánom, hogy minél többen úgy érezzük: Extra Carpates non est vita, si est vita, non est ita!

Bánhidy Vajk