2011 január 05., szerda

Vissza a gyökerekhez
Erdélyi művészek Budapesten

varmegye-galeria-2010-013-web– A művészet mindig emberségünkről beszél. Feladatról és küldetésről, szerelemről és szeretetről, jóról és rosszról, hiányról és vágyról, összetartozásról és közösségről, távolságról és közelségről. Egyszóval: életről és halálról – mondta Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke kiállítás megnyitó beszédében 2010. december 1-én Budapesten, a Vármegye Galériában. A Vissza a gyökerekhez, a fafaragástól a fametszésig című kiállítás megnyitóján mintegy húsz erdélyi származású művész mutatkozott be.
A megnyitón Kövér László hangúlyozta: ¬¬¬¬¬¬¬¬- A művészet, az alkotás hatalmas titok, Régi szobrász mondás: a szobor benne van a kőben, a fában, vagy a márványban, csak ki kell szabadítani. Egyszerűen le kell faragni róla a fölösleget. De honnan szabadítjuk ki a gondolatot, magát a művet, amely a fában testet ölt. És vajon kiszabadítjuk-e és megérkezik-e hozzánk?
Az Országgyűlés elnöke rámutatott: – A Vármegye Galéria és az Erdély Művészetéért Alapítvány küldetése, hogy Erdélyt, az emberséges erdélyi emberek életét állítsa elénk. Az a küldetése, hogy segítse létrejönni a találkozást az erdőntúli ország gondolataival. Köszönet és hála ezért a munkáért, melyet két évtizede végez hatalmas lelkesedéssel és elszántsággal, ügyességgel és elkötelezettséggel.
varmegye-galeria-2010-005– A mi otthonunkkal csúnyán elbánt a XX. század. A családot sokfelé szaggatta, és szórta szét az idő, s az elmúlt 20 esztendőben épp csak el tudtunk indulni újra egymás felé. Ahhoz, hogy a dolgok megváltozzanak, ennek az egész családnak újra meg kell tanulnia vágyakozni arra, ami az övé. Különösen nekünk itt Magyarországon és Budapesten. Újra és újra fel kell fedeznünk, meg kell ismernünk Erdélyt, a benne élőket. Szükségünk van minden találkozásra, minden kézfogásra, minden egymás felé induló gondolatra – mondta Kövér László.
A rendkívül nagy érdeklődés mellett megnyílt kiállítás alkotói között találjuk Szervátiusz- Jenőt és Tibort, Gy. Szabó Bélát, Csomortáni Gál Lászlót, Demeter Istvánt, Gálffy Bódi Tamást, Imets Lászlót, Miholcsa Józsefet, Portik Sándort és Sütő Leventét.  
A kiállítás megtekinthető a Vármegye Galériában, cím: 1052 Budapest, Vármegye utca 11.

Frigyesy Ágnes

nyomdas3