2009 július 22., szerda

Xantus Géza 1958.december.18.

Xantus Géza (Csíkszereda, 1958) festô, grafikus, szobrász születésnapja.Szülôvárosában kezdi mûvészeti tanulmányait (1982 – 86), mestere Beczássy Antal, majd Budapesten a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen teológiát végez (1990 – 95). Késôbb Rómában tanul ösztöndíjjal az Accademia di Belle Arti-ban (1999 – 2003), mester prof. Nunzio Solendo. Az így megszerzett tudásával egyházi alkotásokra szakosodott.Jelentôsebb munkái láthatóak Budapesten (a Magyar Püspöki Konferencia Kápolnájának szines üvegablakai, 1996), Miskolcon (az Avasi Templom szentélyfreskója, 1998 és a Jezsuita Gimnázium Kápolnájának oltárképe, továbbá szines üvegablakai, 2001), Szatmárnémetiben (a Szent Család Templom oltárképe 2005) és Csíkszeredában (a Csibai Templom Szent Lôrinc oltárképe, 2001, valamint a Csíktapolcai Ravatalozó Kápolnájának freskója, 2005).Alkotásaiból kiállítást rendeztek többek között Csíkszeredában, Marosvásárhelyen, Kolozsváron, Budapesten, Egerben, Gyôrben továbbá Helsinkiben és Rómában is.Xantus Géza tagja a Barabás Miklós Céhnek.



Xantus Géza (Csíkszereda, 1958) festô, grafikus, szobrász születésnapja.

Szülôvárosában kezdi mûvészeti tanulmányait (1982 – 86), mestere Beczássy Antal, majd Budapesten a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen teológiát végez (1990 – 95). Késôbb Rómában tanul ösztöndíjjal az Accademia di Belle Arti-ban (1999 – 2003), mester prof. Nunzio Solendo. Az így megszerzett tudásával egyházi alkotásokra szakosodott.

Jelentôsebb munkái láthatóak Budapesten (a Magyar Püspöki Konferencia Kápolnájának szines üvegablakai, 1996), Miskolcon (az Avasi Templom szentélyfreskója, 1998 és a Jezsuita Gimnázium Kápolnájának oltárképe, továbbá szines üvegablakai, 2001), Szatmárnémetiben (a Szent Család Templom oltárképe 2005) és Csíkszeredában (a Csibai Templom Szent Lôrinc oltárképe, 2001, valamint a Csíktapolcai Ravatalozó Kápolnájának freskója, 2005).

Alkotásaiból kiállítást rendeztek többek között Csíkszeredában, Marosvásárhelyen, Kolozsváron, Budapesten, Egerben, Gyôrben továbbá Helsinkiben és Rómában is.

Xantus Géza tagja a Barabás Miklós Céhnek.

Xantus Géza festőművész (1958. Csíkszereda)

Xantus Géza grafikus festőművész Csíksomlyótól Rómáig című kiállítása a Vármegye Galériában 2004. szeptember 7-én nyílt meg. Megnyitotta Németh Zsolt országgyűlési képviselő. Közreműködött: Ferencz Éva előadóművész. A tárlat 2004. október 8-ig volt látogatható.
Xantus Géza festőművész 1958. december 17-én, Csíkszeredán született. 2003-ban a római ösztöndíja után az Accademia di Belle Arti festészeti karán diplomázott. Több díjat kapott már ex libris kiállításai alkalmával, legutóbbi elismerése a Beato Angelico díj, melyet 2003-ban nyert el.
A Vármegye Galéria 2004. évi kiállításán főként római tartózkodása során készült munkái kerültek bemutatásra.

„Témái elsősorban a Biblia világából kerülnek ki, de megörökítik a magyar történelem tragikus fordulóit, az emberiségre leselkedő veszélyeket, sorscsapásokat, napjaink veszélyeit (a közöny, közömbösség) is, melyek figyelmeztetésként jelennek meg művein. Fontosnak tartja általuk felhívni a figyelmet a hagyományok megmentésére. Képein gyakran jelentkeznek az erdélyi gyökerek, az erdélyi látásmód.”

Schelken Pálma

„Xantus Géza témái gyakori tárgyai a képzőművészetnek: bibliai jelenetek, aktok, a történelem bennünket érintő vonatkozásai. Egyetemessége időtlenséggel párosul azáltal, hogy alakjainak öltözete legtöbbször drapériaként elfedő lepel, mely kortalanná tesz, és inkább az arcokra, a tárgyakra tereli figyelmünket”

Gebauer Imola művészettörténész

„Képeit nyugodt szívvel nevezhetjük látomásoknak, amelyek áttörik földi világunk három dimenzióját.”

Gáspár Dorottya

Tisztelt Hölgyeim és Uraim, kedves Közönség! És nem utolsósorban: Tisztelt Művész Úr, kedves Géza!

A meglett ember tapasztalata, hogy csak vágyhat az isteni tökéletességre, ám soha nem érheti el azt. Mondják, a legközelebb még a művészek jutnak hozzá. Minden művészet transzcendens, mert olyan közeget hoz létre, amelyben elmosódik a határ Teremtő és teremtmény, tökéletes és gyarló, örökkévalóság és jelenbe zártság között Apámmal Németh Géza lelkésszel barátként talán azért vonzottátok egymást! Xantus Géza, nem csak művész és teológus, hanem az Istent ismerő művész, aki minden bizonnyal érzi ezt.
Kedves Közönség! Csíksomlyó és Róma között közel 2000 km a távolság. Ekkora távolságot köt össze Xantus Géza személye, hite és művészete. Csíkszeredából Ábelként indult el, hogy mezítlábas lélekkel álljon meg az Örök Városban: Uram, itt vagyok én, a képeim és a magyarjaim. Mert a művész egyben hírnök is: műveivel több száz vagy ezer km-re viszi el annak a nemzeti közösségnek a hírét, amely úgy engedi el messze földre, hogy egyben meg is tartja őt. Xantus Géza, az Istent ismerő székely magyar festő minden bizonnyal tudja ezt.
Tudja, hogy nemzettársai hírét el kell vinni messze földre. A hírüket kell elvinni messze földre – azért, hogy ők maguk, a székelyföldi magyarok otthon maradhassanak, a szülőföldjükön.
Hölgyeim és Uraim! Isten dicsőségét hirdetni és a Nemzetet szolgálni sokféleképpen lehet. A művésznek ecsetet, krétát, mindenféle finom szerszámokat adott kezébe az Úr, s jómagam, a politikus, aki nem ilyen nemes eszközökkel és technikákkal kell hogy dolgozzon, bizony kicsit irigylem őt ezért. Sóvárogva csodálkozom rá erre a művészi világra, amelyet nem szabdalnak szét országhatárok. Talán ezért is olyan örömteli itt köszönteni újra Xantus Gézát művészi zarándokútjának egyik állomásán, Budapesten.
Szívesen marasztalnám is, de nem tehetem. Meggyőződésem ugyanis, hogy Xantus Géza, az Istent ismerő székelyföldi magyar művész missziót teljesít. Az isteni tökéletesség után kutatva tovább kell járnia művészi zarándokútját, s el kell vinnie az erdélyi magyarság és Isten dicsőségének hírét mindenhová – Csíksomlyótól Rómáig s Rómától Csíksomlyóig

Németh Zsolt
Xantus Géza 2004. szeptember 7-én megnyílt kiállításának megnyitóbeszéde

Xantus Géza: Ex libris

Xantus Géza és Miholcsa József kiállítása a Hadtörténeti Múzeumban, Budapesten 1999. április 8-án volt. Megnyitót mondott: Dr. Ladocsi Gáspár. Közreműködött: Rajkai Zoltán.

Xantus Géza és Miholcsa József kiállítása a Győri Könyvtárban 1999. február 9-én volt. Megnyitót mondott: Szilágyi Albert

Xantus Géza és Miholcsa József kiállítása a Vármegye Galériában 1998. október 20-án volt. Megnyitót mondott: Németh Zsolt. Közreműködött: Maczkó Mária.

Xantus – Miholcsa kiállítás az E-Galériában

Az Erdély Művészetéért Alapítvány

E-Galéria

Tisztelettel meghívja Önt és családját

Miholcsa József – Xantus Géza

Szobrászművész – Festőművész

kiállítására.

A kiállítást megnyitotta: Balog Zoltán – miniszter

Közreműködött Dinnyés József – daltulajdonos

A kiállítás 2012.november 23-ig látható, keddtől péntekig 10 – 18-ig, az E-Galériában (Falk Miksa utca 8.)

 

Címkék: