2020 február 11., kedd

Megnyitó Beszéd:Lenzsér – Mezei Kata Anyag és Ima című kiállítása a 2020- ban tartandó 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készített monstrancia ( szentségmutató), és a monstrancia köré tervezett liturgikus tárgyakat mutatja be. A NEK Titkársága 2018- ban írt ki kétfordulós pályázatot reprezentatív monstrancia művészi tervezésére és elkészítésére.

Az eredményes monstrancia – pályázattal egy időben indult három éves MMA – ösztöndíjas időszaka. Témaválasztása a monstrancia tervezése és készítése miatt esett liturgikus tárgyak tervezésére és készítésére. Ezek tárgyai szellemiségükben , anyaghasználatukban és szerkesztésükben szorosan kapcsolódnak a monstranciához, melynek tervezésekor alapvetően törekedett a tradicionális, hagyománytisztelő tárgyfelépítésre, de kortárs anyaghasználattal, szerkesztésmóddal és részletképzéssel.

A köré tervezett tárgyak , bár ugyan azt a szerkesztési elvet követik sokkal inkább a kortárs megfogalmazás felé léptek. Ezekkel a tárgyakkal egy gondolatmagot szeretne elültetni. Kibillenteni a látogatót az ezekhez a tárgyakhoz kötődő ismert, megszokott, hagyományos elképzeléseiből. Hiszen miért is mondanánk, hogy Krisztus gótikus vagy Krisztus barokk ? Krisztus egyetemes, kortalan és transzcendens.

A kiállítást megnyitotta Szenes István belsőépítész az MMA rendes tagja. Közreműködött SaxOrgan Duo . A tárlat 2020. március. 20.-ig látogatható kedd-péntek 15.00 – 18.00 óra között.

2020. május. 22.-én pedig a Tokaji Szent Orbán Zarándoklat nyitórendezvényeként kerül bemutatásra a tárlat a Demetervin pincészetben.